Te gast in andere landen

 "“We hebben de aarde niet geërfd van onze voorouders,
maar in bruikleen gekregen van onze kleinkinderen.” (Indiaans gezegde)

 

 

De aarde is niet ons “exclusieve” bezit. Ze behoort ook toe aan aan de anderen rondom ons, ook aan andere volkeren die misschien vandaag niet onze luxe van reizen kennen en uiteraard ook aan de generaties die na ons komen. Daarom is het belangrijk dat we zorg dragen voor onze aarde en er spaarzaam mee omspringen. Reiziger en reisorganisator spelen hierin samen een actieve rol.

Binnen dit kader stuurt ABTO al z’n leden aan tot een actief duurzaam beleid dat tegemoet komt aan onze eigen behoeften, zonder die van toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Het is in deze belangrijk dat er een evenwicht gevonden wordt tussen ecologische, economische en socio-culturele belangen. Onze leden hebben de voorbije jaren dan ook heel wat inspanningen geleverd teneinde bij te dragen tot een duurzamer beleid van hun onderneming. Zowel in hun dagdagelijks beleid (beter beheer van de hoeveelheden brochures evenals het soort gebruikt papier, beheer en controle van afval en energie, enz…) als op het vlak van reizen, hotels en andere toeristische partners zijn er de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan en gaan we verder op dit ingeslagen pad.

Andere landen, andere gewoontes

Andere landen hebben andere en voor ons vaak onbekende en eigenaardige gewoontes en gebruiken.Vertrek dan ook met open vizier op reis. Zo leer je een land en zijn mensen kennen en respecteren. Het is dan ook bijzonder nuttig om u op verschillende manieren vooraf te informeren over de eigenheid van het land of de regio die u tijdens u vakantie bezoekt. Niet enkel uw vertrouwde reisagent, maar literatuur uit de boekenwinkels en het internet bieden heel wat informatie. Belangrijk bij dit laatste is dat u zeer goed de betrouwbaarheid van de site nakijkt. Het ABTO label of Quality geeft u hierbij de nodige garanties.

                 

Beschaam het vertrouwen van uw gastheer niet

Eens ter plaatse is uw reisgids of uw begeleider de ideale persoon om u meer te vertellen over de verschillende bezienswaardigheden en gebruiken. Hij kan u helpen om de tradities en levenswijze van de lokale bevolking beter te begrijpen en te respecteren. Bovendien zijn ze de aangewezen personen om u enkele leuke tips te geven zodat je even weg kan van de platgetreden paden en net dat fantastische lokale restaurantje kan ontdekken. Zo steunt u meteen de lokale economie. Net zoals onze leden gasten zijn in andere landen bent u dat als reiziger ook. Uiteraard kan u dus ook in belangrijke mate bijdragen tot een duurzamer geheel en wellicht hebt u dan ook reeds volgende tips in het achterhoofd:

 
Zuiver drinkwater is levensnoodzakelijk
 en schaarser dan we zelf vermoeden. Spring er daarom zuinig mee om. Een douche verbruikt minder dan een bad en verfrist bovendien beter. Smeer u in met zonneolie of –crème na u in het baden in het zwembad, de zee of het meer…

 

Laat geen afval achter tijdens je rondreis, op het strand of in een natuurgebied, maar gebruik de vuilnisbakken. Indien deze niet onmiddellijk
voorradig zijn, neem dan het geheel mee naar het hotel en werp het daar
in de aangewezen vuilnisbakken.

Wees voorzichtig met vuur en met het doven van sigaretten.

 

Ook wanneer je met de eigen wagen reist zijn er een aantal zaken die u als reiziger kan doen. Gun je wagen enkele dagen rust en gebruik het lokale vervoer: tram of trein… Sportievelingen kunnen lokaal ook opteren voor de fiets of een verkenning te voet. Ideaal om de mooiste plekje te leren kennen en bovendien nog goed voor het milieu!

 

Iedereen wil graag een herinnering aan de vakantie en een mooi waardevol souvenir is dan bovenop de -vele foto’s steeds welkom. Je ondersteund er meteen de lokale economie mee. Koop echter geen producten die gemaakt zijn van bedreigde planten of dieren (schelpen, koralen, ivoor...).

 

In de meeste landen doet de overheid er alles aan om
kinderen zoveel mogelijk te scholen. Vaak vinden de kinderen het echter lucratiever om in toeristische regio’s te bedelen. Geef daarom geen geld noch snoep aan kinderen.

 


Respecteer de lokale gebruiken en gewoonten
: in sommige landen is het ongepast om ongevraagd een foto te nemen van mensen. Ze geloven dat ze hiermee hun ziel verliezen. Vraag daarom even de toestemming en respecteer ook een neen.


Vandaag kan je er niet meer naast. Overal worden we bewust gemaakt van ons energieverbruik. Ook op vakantie kan je de mensen helpen
met het besparen op energie: zet de airco alleen aan als je deze nodig
hebt, doof de lichten als je de kamer verlaat, enz… Hergebruik zo mogelijk handdoeken en beddenlakens…


We moeten met zijn allen bijdragen tot het in stand houden van de natuur, de cultuur en het welzijn van de bevolking op alle bestemmingen naar dewelke we reizen, op deze manier kunnen zowel de toekomstige bezoekers als de lokale bevolking zelf daar blijvend duurzaam van genieten!